Επικονδυλίτιδα

Η επικονδυλίτιδα είναι μια επώδυνη πάθηση της άρθρωσης του αγκώνα. Προκαλείται εξαιτίας υπερβολικής ή λανθασμένης χρήσης των εκτεινόντων μυών του αντιβραχίοιυ, οδηγώντας σε φλεγμονή. Η πάθηση είναι επίσης γνωστή και ως «αγκώνας του τενίστα» (tennis elbow). Το τένις καθώς και άλλα αθλήματα με χρήση ρακέτας μπορούν να προκαλέσουν την κατάσταση αυτή. Υπάρχουν όμως και αρκετά άλλα αθλήματα και δραστηριότητες που μπορεί να ευθύνονται.

Επικονδυλίτιδα - Αίτια

Οφείλεται κυρίως σε αίτια όπως επαναλμαβανόμενες απότομες κινήσεις έκτασης του καρπού και υπτιασμού του αντιβραχίου, ιδιαίτερα υπό αντίσταση. Οι κινήσεις αυτές προκαλούν μικρορήξεις ή διάταση των ινών της κοινής έκφυσης των εκτεινόντων μυών του αντιβραχίου από τον έξω επικόνδυλο του αγκώνα. Επικονδυλίτιδα μπορεί να συμβεί σπανιότερα και στην κοινή έκφυση των καμπτήρων μυών από τον έσω επικόνδυλο (έσω επικονδυλίτιδα).

Επικονδυλίτιδα - Συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος και η δυσχέρεια σε κάποιες κινήσεις. Χαρακτηριστική είναι η δυσκολία στο στρίψιμο του κλειδιού στη πόρτα ή το κράτημα ενός φλιτζανιού. Συνήθως ξεκινάει με ήπια ενοχλήματα που στη πορεία μπορεί να γίνουν πολύ έντονα. Η νόσος συχνά παίρνει χρόνια μορφή και μπορεί να ταλαιπωρεί τον ασθενή για πολλούς μήνες.

Επικονδυλίτιδα - Διάγνωση

Η διάγνωση βασίζεται σε κλινικές δοκιμασίες που θα εφαρμόσει ο ορθοπαιδικός. Οι απεικονιστικές εξετάσεις δεν δείχνουν παθολογικά ευρήματα.

Επικονδυλίτιδα - Θεραπεία

Η θεραπεία στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι συντηρητική και περιλαμβάνει:
  •  Μείωση δραστηριοτήτων που επηρεάζουν την πάθηση
  • Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  •  Παγοθεραπεία
  •  Φυσιοθεραπεία
  •  Χρήση ειδικών ορθοπαιδικών βοηθημάτων (περιαγκώνιο)
  •  Τοπικές εγχύσεις κορτικοειδών
  •  PRP
Χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται πολύ σπάνια και συνίσταται στην αποκόλληση του κοινού εκφυτικού τένοντα από τον έξω επικόνδυλο, αφαίρεση του αλλοιωμένου ιστού από την κάτω επιφάνειά του και την επανακαθήλωσή του στον έξω επικόνδυλο.