Παροδική Οστεοπόρωση Ισχίου

Παροδική Οστεοπόρωση Ισχίου

Η παροδική οστεοπόρωση ισχίου είναι μια πάθηση κατά την οποία μειώνεται η οστική πυκνότητα της κεφαλής του ισχίου. Στη φάση αυτή, που το οστό αδυνατίζει, αυξάνεται η πιθανότητα κατάγματός του. Η παροδική οστεοπόρωση συμβαίνει συχνότερα στην άρθρωση του ισχίου, μπορεί όμως να προσβάλει και άλλες αρθρώσεις όπως το γόνατο, τη ποδοκνημική ή τις αρθρώσεις του ποδιού. Συνηθέστερα εμφανίζεται σε νέους και μέσης ηλικίας άνδρες (30-60 ετών). Είναι επίσης συχνή σε γυναίκες που διανύουν το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ή έχουν πρόσφατα γεννήσει.

Παροδική Οστεοπόρωση Ισχίου - Αίτια

Τα αίτια της παροδικής οστεοπόρωσης ισχίου παραμένουν άγνωστα. Διάφορες θεωρίες έχουν κατά διαστήματα αναπτυχθεί, χωρίς όμως να έχει αποδειχτεί καμία από αυτές. Πιθανά αίτια είναι:
  • Διαταραχές σε μικρά αιμοφόρα αγγεία γύρω από τη κεφαλή του ισχίου
  • Ορμονικά αίτια
  • Μηχανικά αίτια που επιδρούν στο οστό.

Παροδική Οστεοπόρωση Ισχίου - Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν:
  • Ξαφνική εμφάνιση πόνου στη πρόσθια επιφάνεια του μηρού με αντανάκλαση οπισθοπλάγια, χωρίς να έχει υπάρξει τραυματισμός
  • Πόνος που αυξάνει με τη φόρτιση και μειώνεται με την ανάπαυση
  • Ελαφρύς περιορισμός της κίνησης
  • Πόνος που αυξάνει με το πέρασμα του χρόνου και δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινότητα του ασθενή
  • Χωλότητα κατά τη βάδιση

Παροδική Οστεοπόρωση Ισχίου - Διάγνωση

Η διάγνωση της παροδικής οστεοπόρωσης ισχίου πραγματοποιείται με κλινική εξέταση από ορθοπαιδικό χειρουργό. Συνήθως διαπιστώνεται περισσότερος πόνος στις ενεργητικές κινήσεις παρά στις παθητικές. Παροδική Οστεοπόρωση Ισχίου Παροδική Οστεοπόρωση Ισχίου Οι ακτινογραφίες θα αναδείξουν τη μείωση της οστικής πυκνότητας μόνο σε προχωρημένα στάδια της νόσου. Η εξέταση εκλογής είναι η μαγνητική τομογραφία που θα αναδείξει πρώιμα το χαρακτηριστικό οστικό οίδημα της μηριαίας κεφαλής που παρουσιάζεται στη νόσο.

Παροδική Οστεοπόρωση Ισχίου - Θεραπεία

Η θεραπεία πρέπει να έχει ως στόχο τη μείωση της έντασης των ενοχλημάτων και την πρόληψη των επιπλοκών, που μπορεί να συμβούν όσο το οστό είναι αδύναμο. Η παροδική οστεοπόρωση του ισχίου είναι μια πάθηση που αυτοϊάται. Ο ασθενής θα λάβει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη για την αντιμετώπιση του άλγους. Παροδική Οστεοπόρωση Ισχίου Παροδική Οστεοπόρωση Ισχίου Γίνονται φυσιοθεραπείες και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, ενώ πολύ χρήσιμη είναι η άσκηση με κολύμβηση σε πισίνα. Συνιστάται επίσης διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Με τη σωστή διάγνωση και θεραπεία αναμένεται οι περισσότεροι ασθενείς με παροδική οστεοπόρωση του ισχίου να επανέλθουν πλήρως μέσα σε 6 έως 12 μήνες. Η οστική πυκνότητα επανέρχεται επίσης. Σε ένα μικρό ποσοστό μπορεί η νόσος να υποτροπιάσει ή να εμφανιστεί στο άλλο ισχίο.   Επικοινωνία Επικοινωνία