Γάγγλιο Καρπού

Γάγγλιο Καρπού

Το γάγγλιο καρπού είναι μια καλοήθης κυστική διόγκωση που εμφανίζεται συνήθως στη ραχιαία επιφάνεια του καρπού. Πιο σπάνια εμφανίζεται στη παλαμιαία επιφάνειά του ή στη βάση των δακτύλων. Η κύστη περιέχει ένα βλεννώδες υγρό (gel). Σχηματίζεται από τον ινώδη συνδετικό ιστό του θυλάκου των αρθρώσεων ή του ελύτρου των τενόντων. Μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως είναι το γόνατο και η ποδοκνημική.

Γάγγλιο Καρπού - Αίτια

Παρόλο που η ανάπτυξη γαγγλίων συνδυάζεται με την υπερβολική χρήση του χεριού, τα ακριβή αίτια παραμένουν άγνωστα. Γάγγλιο Καρπού Γάγγλιο Καρπού

Γάγγλιο Καρπού - Συμπτώματα

Ένα από τα κυριότερα συμπτώματα της πάθησης αποτελεί η διόγκωση. Η κύστη κατά κανόνα δεν επηρεάζει την κίνηση του καρπού, προκαλεί όμως πόνο. Έχει μέγεθος φουντουκιού και μπορεί να είναι σκληρή και ελαφρώς επώδυνη κατά τη ψηλάφηση.

Γάγγλιο Καρπού - Διάγνωση

Για τη διάγνωση της πάθησης, είναι απαραίτητη η κλινική εξέταση του ασθενούς. Επιπλέον, το υπερηχογράφημα θέτει και απεικονιστικά τη διάγνωση του κυστικού σχηματισμού.

Γάγγλιο Καρπού - Θεραπεία

Η θεραπεία για το γάγγλιο καρπού βασίζεται στο μέγεθος της κυστικής διόγκωσης. Μικρά γάγγλια χωρίς ενοχλήματα δεν χρήζουν κάποιας θεραπείας. Συχνά μάλιστα αυτά υποστρέφουν μόνα τους και εξαφανίζονται. Γάγγλιο Καρπού Γάγγλιο Καρπού Η επέμβαση δεν θα πρέπει να γίνεται με τοπική αναισθησία, καθώς με αυτή δεν επιτυγχάνεται η πλήρης αφαίρεση της κύστης. Αυτό οδηγεί σε υψηλά ποσοστά υποτροπής. Η εγχείρηση θα πρέπει να γίνεται με καταστολή (μέθη) και ίσχαιμο περίδεση του άνω άκρου,  ώστε η εξαίρεση να είναι ριζική. Έτσι μειώνεται πολύ το ποσοστό υποτροπής. Ο ασθενής εξέρχεται μετά από λίγη ώρα και για ένα διάστημα περίπου 15 ημερών απαιτείται ανάπαυση του χεριού. Επικοινωνία Επικοινωνία