Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μία κατάσταση κατά την οποία υπάρχει αυξημένη πίεση στο μέσο νεύρο που διασχίζει την πρόσθια επιφάνεια του καρπού. Το νεύρο αυτό βρίσκεται σε έναν σωλήνα, μαζί με τους τένοντες που κάμπτουν τα δάκτυλα του χεριού. Εάν αυτός ο σωλήνας δεχτεί εξωτερική πίεση, ή εάν ο χώρος του σωλήνα μειωθεί από διάφορα αίτια, ασκείται αυξημένη πίεση στο νεύρο.

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα - Συμπτώματα

Μερικά από τα συνηθέστερα συμπτώματα που παρατηρούνται στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα περιλαμβάνουν:
  • πόνος
  • μούδιασμα στον αντίχειρα, το δείκτη και το μέσο δάκτυλο
  • επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • δυσκολία κατά την εκτέλεση καθημερινών κινήσεων του άκρου

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα - Αίτια

Τα αίτια με τα οποία σχετίζεται μερικές φορές είναι:
  • Αρθρίτιδα
  • Κύηση
  • Κατάγματα του καρπού
  • Σακχαρώδη διαβήτη
  • Παθήσεις του θυρεοειδή
Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα Ωστόσο, για τους περισσότερους ασθενείς δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτία.

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα - Διάγνωση

Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εξέταση του χεριού, καθώς και στον ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο του άνω άκρου. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει το ηλεκτρομυογράφημα, καθώς και τη μέτρηση της κινητικής και αισθητικής ταχύτητας αγωγής των νεύρων του χεριού. Αποτελεί ουσιαστικά μια αντικειμενική μέθοδο εκτίμησης και παρακολούθησης του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα - Συντηρητική Θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία εφαρμόζεται στα αρχικά στάδια του συνδρόμου. Περιλαμβάνει τη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων από το στόμα, τη χρήση ναρθήκων νυκτός που ακινητοποιούν την πηχεοκαρπική άρθρωση και την έγχυση της κορτιζόνης μέσα στον καρπιαίο σωλήνα. Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα Η φιλοσοφία της συντηρητικής αγωγής είναι να καταστείλει την φλεγμονή στον καρπιαίο σωλήνα και να προληφθεί έτσι η δημιουργία του ουλώδους ιστού, που προκαλεί την πάχυνση του εγκάρσιου καρπιαίου συνδέσμου. Η συντηρητική θεραπεία θα πρέπει να εφαρμόζεται για διάστημα 6 εβδομάδων και κατόπιν να επανεξετάζεται ο ασθενής. Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρής μορφής ή τα προηγούμενα θεραπευτικά μέσα αποτύχουν, τότε ενδείκνυται η χειρουργική θεραπεία.

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα - Χειρουργική Θεραπεία

Η χειρουργική θεραπεία (ανοικτή μέθοδος) γίνεται σε συνθήκες χειρουργείου και υπό τοπική αναισθησία ή με ενδοφλέβια τοπική αναισθησία και ίσχαιμο περίδεση. Η συνήθης διάρκεια είναι 10-15 λεπτά περίπου. Κατά την εγχείρηση γίνεται μία τομή περίπου 3cm στην παλάμη του χεριού κοντά στην περιοχή του καρπού, η οποία συνεχίζεται σε βάθος, μέχρι να κοπεί ο εγκάρσιος σύνδεσμος, ο οποίος αποτελεί την οροφή του καρπιαίου σωλήνα και ασκεί πίεση στο μέσο νεύρο. Η διατομή αυτού του συνδέσμου συνεπάγεται την άρση της πίεσης στο νεύρο. Στο τέλος της επέμβασης γίνεται σύγκλειση του τραύματος με 3-4 ράμματα. Η ενδοσκοπική μέθοδος αποτελεί μια εναλλακτική λύση η οποία κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Απαιτεί εξειδίκευση από τον χειρουργό και άρτιο χειρουργικό εξοπλισμό. Έχει το πλεονέκτημα ότι δεν ανοίγεται το δέρμα της παλάμης ακριβώς πάνω από τον εγκάρσιο καρπιαίο σύνδεσμο και έτσι ο ασθενής έχει μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης μετεγχειρητικού πόνου σε σύγκριση με την ανοιχτή μέθοδο. Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα - Μετεγχειρητική πορεία

Με το πέρας της επέμβασης,  η μετεγχειρητική περίοδος ξεκινάει με τον ασθενή να εξέρχεται της κλινικής μετά από λίγη ώρα, ενώ φέρει στο χέρι επίδεσμο και ανάρτηση. Η αφαίρεση ραμμάτων γίνεται σε 10 ημέρες περίπου. Είναι σημαντικό από την ημέρα του χειρουργείου ο ασθενής να κάνει συνεχώς κινήσεις στα δάκτυλα προκειμένου να μειωθεί το μετεγχειρητικό οίδημα.

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα - Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της χειρουργικής θεραπείας είναι αρκετά ικανοποιητικά.Έχει παρατηρηθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις (περίπου στο 75% των περιπτώσεων) τα συμπτώματα υποχωρούν πολύ γρήγορα μετεγχειρητικά. Σε μικρό ποσοστό ασθενών, με πολύ έντονη προεγχειρητική συμπτωματολογία, αυτά υποχωρούν μέσα σε 3-6 το πολύ μήνες. Επικοινωνία Επικοινωνία