Ρήξη Αχίλλειου Τένοντα

Τι είναι η Ρήξη του Αχίλλειου Τένοντα;

Η ρήξη του αχίλλειου τένοντα συμβαίνει συνήθως 4-6 εκατοστά κεντρικότερα από την κατάφυσή του στη πτέρνα. Πιο σπάνια μπορεί η ρήξη του να γίνει στο σημείο της κατάφυσής του στη πτέρνα και να συνοδεύεται ακόμα και από ένα αποσπαστικό κάταγμα αυτής. Συναντάται πιο συχνά στις ηλικίες μεταξύ 30 και 50 και είναι συνήθως αποτέλεσμα κάποιας αθλητικής κάκωσης. Ο ασθενής κατά κανόνα αναφέρει ότι ένοιωσε έναν οξύ πόνο στη γάμπα την ώρα που έτρεχε (σαν κάποιος να του πέταξε μια πέτρα!).

Τι είναι ο αχίλλειος;

Ο αχίλλειος είναι ο τένοντας που ενώνει τον μυ της γάμπας (γαστροκνήμιος) με την πτέρνα. Ρήξη Αχίλλειου Τένοντα Ρήξη Αχίλλειου Τένοντα Παρόλο που ο συγκεκριμένος τένοντας είναι ανθεκτικός στις μεγάλες καταπονήσεις δεν αποκλείεται να υποστεί κάποια ρήξη.

Ρήξη Αχίλλειου Τένοντα - Διάγνωση

Για τη διάγνωση της πάθησης συνίσταται κλινική εξέταση από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό. Η πρώτη αντιμετώπιση περιλαμβάνει την τοποθέτηση παγοκύστης και την ανύψωση του σκέλους. Ρήξη Αχίλλειου Τένοντα Ρήξη Αχίλλειου Τένοντα Επίσης μπορεί να υπάρχει αιμάτωμα, καθώς και έντονη ευαισθησία. Κατά κανόνα υπάρχει και κάποιο ψηλαφητό έλλειμμα στον τένοντα, που αντιστοιχεί ουσιαστικά στο σημείο της ρήξης του. Υπάρχουν ειδικές δοκιμασίες (Thompson test) με τις οποίες ο γιατρός μπορεί να επιβεβαιώσει απόλυτα μια ρήξη αχίλλειου τένοντα. Η μαγνητική τομογραφία καθώς και το υπερηχογράφημα θα επιβεβαιώσουν και απεικονιστικά τη διάγνωση.

Ρήξη Αχίλλειου Τένοντα - Συντηρητική Θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία υπάρχει για συγκεκριμένη ομάδα ασθενών με χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας. Περιλαμβάνει την τοποθέτηση γύψινου επιδέσμου σε θέση ιπποποδίας (πελματιαία κάμψη) ή ειδικής μπότας  για ένα διάστημα περίπου 2-3 μηνών. Η θέση της ιπποποδίας φέρνει τις δυο άκρες του τένοντα σε επαφή ώστε να επέλθει η επούλωσή του.  

Ρήξη Αχίλλειου Τένοντα - Χειρουργική Θεραπεία

Η χειρουργική θεραπεία της ρήξης του αχίλλειου τένοντα αποτελεί την οριστική λύση. Ρήξη Αχίλλειου Τένοντα Ρήξη Αχίλλειου Τένοντα Η χειρουργική επιδιόρθωση συνήθως γίνεται μέσω ανοικτής επέμβασης και τελικο-τελικής συρραφής του τένοντα.

Ρήξη Αχίλλειου Τένοντα - Πλεονεκτήματα Χειρουργικής Θεραπείας

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της χειρουργικής θεραπείας είναι μικρότερος χειρουργικός χρόνος, λιγότερος πόνος μετεγχειρητικά και ταχύτερη κινητοποίηση και αποκατάσταση του ασθενή. Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται η διαδερμική συρραφή (τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας). Σε αυτή τη περίπτωση αποφεύγεται η ανοικτή επέμβαση και εκμηδενίζεται σχεδόν η πιθανότητα κάποιας μετεγχειρητικής λοίμωξης του τραύματος, που αποτελεί μια σπάνια μεν επιπλοκή, δύσκολη στην αντιμετώπιση δε. Στη διαδερμική συρραφή ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου αυθημερόν. Για ένα διάστημα 4-6 εβδομάδων ο ασθενής χρησιμοποιεί μια ειδική μπότα και στη συνέχεια υποβάλλεται σε φυσιοθεραπεία. Η πλήρης αποκατάσταση για απαιτητικές εργασίες και αθλητισμό επέρχεται μετά τους 4- 6 μήνες. Ρήξη Αχίλλειου Τένοντα Επικοινωνία