Αρθροσκόπηση Γόνατος

Αρθροσκόπηση Γόνατος - Χειρουργείο Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης παθήσεων, βλαβών και αλλοιώσεων των αρθρώσεων της άρθρωσης του γόνατος. Αν και σε πρώτα στάδια χρησιμοποιήθηκε κυρίως για διαγνωστικούς λόγους, πλέον αποτελεί μία ενδεδειγμένη θεραπεία για πληθώρα παθήσεων του γόνατος. Η χειρουργική αυτή τεχνική προτιμάται ολοένα και περισσότερο τόσο από την ιατρική κοινότητα, όσο και από τους ασθενείς, εξαιτίας των πολλαπλών πλεονεκτημάτων που προσφέρει. Χαρακτηριστικό είναι ότι σημειώνονται περισσότερες από 4 εκατομμύρια επεμβάσεις αρθροσκόπησης γόνατος ετησίως.

Ανατομία Γόνατος

Η ανατομία του γόνατος αποτελεί μία από τις πολυπλοκότερες, αφού το γόνατο είναι η μεγαλύτερη άρθρωση του ανθρώπινου σώματος. Το γόνατο εξαιτίας του βάρους που σηκώνει, αλλά και δεχόμενο καθημερινούς κραδασμούς από το βάδισμα και την άθληση, παρουσιάζει συχνά τραυματισμούς.

Αρθροσκόπηση Γόνατος - Ενδείξεις

Μια αρθροσκόπηση πραγματοποιείται όταν υπάρχουν οι εξής ενδείξεις:
 • Για την εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων μέσα στην άρθρωση
 • Για διαγνωστικούς λόγους
Ο δεύτερος λόγος είναι εξαιρετικά σπάνιος, καθώς στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων μια καλή κλινική εξέταση σε συνδυασμό με τη σωστή αξιολόγηση μια μαγνητικής τομογραφίας θα θέσουν τη διάγνωση.

Αρθροσκόπηση Γόνατος - Χειρουργικές Επεμβάσεις

Οι χειρουργικές επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν αρθροσκοπικά περιλαμβάνουν:
 • Μηνισκεκτομή – μηνισκοσυρραφή
 • Μεταμόσχευση μηνίσκου
 • Συνδεσμοπλαστική προσθίου και οπισθίου χιαστού συνδέσμου
 • Χονδροπλαστική
 • Οστεοχόνδρινη μεταμόσχευση και μεταμόσχευση χονδροκυττάρων
 • Μερική ή ολική υμενεκτομή
 • Λήψη βιοψίας υμένα
 • Αντιμετώπιση ενδαρθρικών καταγμάτων (με αρθροσκοπική υποβοήθηση)
 • Διατομή έξω καθεκτικών συνδέσμων
 • Αντιμετώπιση σηπτικής αρθρίτιδας
 • Αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων
 • Λύση συμφύσεων
 • Αφαίρεση οστεοφύτων

Αρθροσκόπηση Γόνατος - Υποψήφιοι Ασθενείς

Οι συνηθέστεροι υποψήφιοι ασθενείς είναι οι νεότεροι σε ηλικία άνθρωποι εμφανίζουν προβλήματα στο γόνατο, επί το πλείστον λόγω τραυματισμών κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας. Αντίθετα, σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας η πλειοψηφία των παθήσεων αφορά μακροχρόνιες φθορές. Το γόνατο εξαιτίας της σύνθετης δομής του και του μεγάλου εύρους κινήσεων που εκτελεί, παρουσιάζει συχνά φθορές και παθήσεις. Έρευνες αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα προβλήματα στο γόνατο, καθώς συγκεκριμένες ορμόνες καθιστούν τις αρθρώσεις του γόνατος πιο ευαίσθητες.   Διαδικασία Αρθροσκόπησης Γόνατος  

Αρθροσκόπηση Γόνατος - Προεγχειρητική Προετοιμασία

Εφόσον υφίσταται ένδειξη για επέμβαση, ο ασθενής ενημερώνεται σχετικά με την προεγχειρητική προετοιμασία της αρθροσκόπησης γόνατος. Πιο συγκεκριμένα, ενημερώνεται σχετικά με τη διαδικασία και το χρόνο νοσηλείας, καθώς και τον τρόπο και χρόνο μετεγχειρητικής αποκατάστασης. Λαμβάνεται λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και συζητείται με τον αναισθησιολόγο η ενδεδειγμένη αναισθησία που θα δοθεί. Αρθροσκόπηση στο γόνατο μπορεί να γίνει με περιοχική, ραχιαία ή γενική αναισθησία. Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει κάποιες απλές αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογικό έλεγχο. Ο ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο την ημέρα που θα γίνει η αρθροσκόπηση. Θα πρέπει να προσέλθει νηστικός, χωρίς να έχει φάει και χωρίς να έχει πιεί τίποτα από το πρωί.

Αρθροσκόπηση Γόνατος - Διαδικασία

αρθροσκόπηση αρθροσκόπηση Η διαδικασία της επέμβαση αρθροσκόπησης γόνατος εκτελείται με τη χρήση ενός ειδικού εργαλείου που ονομάζεται αρθροσκόπιο. Το αρθροσκόπιο μέσω μιας πολύ μικρής οπής 6-8mm (αρθροσκοπική πύλη), εισάγεται μέσα στην άρθρωση. Το αρθροσκόπιο αποτελείται από μια ειδική οπτική διαμέτρου 4,5mm, πάνω στο οποίο εφαρμόζεται μια κάμερα και μια πηγή ψυχρού φωτισμού. Μέσω της ειδικής αυτής κάμερας μεταφέρεται η εικόνα μέσα από την άρθρωση σε μια οθόνη. Πρόκειται για μια τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας, που μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουμε πλήρως την άρθρωση και να διαγνώσουμε παθολογικές καταστάσεις.   αρθροσκόπηση αρθροσκόπηση   Συγχρόνως ολόκληρη η αρθροσκοπική επέμβαση καταγράφεται σε DVD το οποίο δίνεται στον ασθενή.

Αρθροσκόπηση Γόνατος - Μετεγχειρητική Πορεία

Η μετεγχειρητική πορεία αρθροσκόπησης γόνατος κρίνεται ως ανώδυνη και σύντομη.
 • Στο τέλος της επέμβασης, οι αρθροσκοπικές πύλες είτε συρράπτονται με ένα ράμμα, είτε κλείνονται με ειδικά αυτοκόλλητα steri strip. Επάνω σε κάθε τραύμα τοποθετείται μια αυτοκόλλητη γάζα. Εφόσον έχει χρησιμοποιηθεί κλασικό ράμμα, αυτό αφαιρείται μετά από μια εβδομάδα. Τα αυτοκόλλητα ράμματα τύπου steri strip αφαιρούνται από τον ασθενή στο ίδιο διάστημα.
αθροσκόπηση αρθροσκόπηση Ανάλογα με την πάθηση, για την οποία έγινε η αρθροσκόπηση, ο ασθενής είτε θα φύγει αυθημερόν από το νοσοκομείο, είτε την επόμενη ημέρα.
 • Η μετεγχειρητική φαρμακευτική αγωγή εξαρτάται επίσης από το είδος της αρθροσκοπικής επέμβασης που έχει γίνει. Σε μια απλή μηνισκεκτομή συχνά δεν δίνεται καμία φαρμακευτική αγωγή. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να δοθεί ολιγοήμερη αγωγή με κάποιο μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες ή κάποια αντιβίωση.
 • Εφόσον ο ασθενής θα πρέπει μετεγχειρητικά να μπει στη διαδικασία μερικής φόρτισης ή αποφόρτισης του σκέλους με πατερίτσες, δίνεται για ένα διάστημα αντιθρομβωτική αγωγή με ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους.
 • Ανάλογα με τη περίπτωση ο ασθενής επανεξετάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το γιατρό του.

Αρθροσκόπηση Γόνατος - Φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία μετά από μία αρθροσκόπηση γόνατος ανάλογα με το είδος της επέμβασης βοηθά στη γρηγορότερη μετεγχειρητική αποκατάσταση του ασθενούς. Συστήνεται, λοιπόν, ένα ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας με ασκήσεις ενδυνάμωσης και αποκατάστασης της κινησιολογίας.

Αρθροσκόπηση Γόνατος - Πλεονεκτήματα

Ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης γόνατος είναι ότι πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο.
 • Αυτό μας επιτρέπει να φέρουμε εις πέρας σωρεία επεμβάσεων μέσα από πολύ μικρές οπές (6-8mm). Έτσι, αποφεύγονται οι μεγάλες τομές και οι εκτεταμένες προσπελάσεις, που έχουν σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό των μαλακών μορίων και των μυών.
 • Η μετεγχειρητική αποκατάσταση με αυτό τον τρόπο είναι πολύ πιο γρήγορη και σαφώς πιο εύκολη, ενώ ο μετεγχειρητικός πόνος ελαχιστοποιείται.
αρθροσκόπηση αθροσκόπηση
 • Επιπλέον λόγω της απουσίας των μεγάλων τομών υπάρχει και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
 • Έτερο σημαντικό πλεονέκτημα που προσφέρει η αρθροσκόπηση είναι η δυνατότητα λεπτομερέστατης επισκόπησης και εξερεύνησης ακόμα και των πιο δυσπρόσιτων σημείων της άρθρωσης. Τα σημεία αυτά θα ήταν δύσκολο να επισκοπηθούν χωρίς το αρθροσκόπιο, ακόμα και μετά από εκτεταμένες τομές και προσπελάσεις.
 • Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι ο χειρουργικός χρόνος μειώνεται αισθητά σε σχέση με τις ανοικτές επεμβάσεις. Εφόσον η αρθροσκόπηση εκτελείται από εξειδικευμένο και έμπειρο αρθροσκόπο ορθοπαιδικό, παρουσιάζει πολύ μικρό ποσοστό επιπλοκών (κάτω του 1%).
Αν κι εσείς πάσχετε από κάποια από τις παραπάνω παθήσεις του γόνατος, που χρήζει αρθροσκόπησης γόνατος, επισκεφθείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό, Ανδρέα Διαμαντόπουλο, για μία εξατομικευμένη διάγνωση. Η πολυετής εμπειρία και μετεκπαίδευσή του στην αρθροσκοπική χειρουργική μπορούν να σας χαρίσουν μία ασφαλή και οριστική αντιμετώπιση της πάθησης που σας ταλαιπωρεί. επικοινωνία επικοινωνια